تامین مالی اجرای موسیقی گروه بریتانیایی راک ماریلون، اولین نمونه تامین مالی جمعی موفق است که در سال ۱۹۹۷ صورت پذیرفت. طی این فرآیند یکی از اعضای گروه با ارسال ایمیل به مخاطبان خود، اعلام نمود جهت اجرای تور موسیقی در آمریکا ۶۰ هزار دلار کمبود وجه دارند. طرفداران نیز به تامین مبلغ مورد نیاز اقدام نموده و بدین ترتیب اولین تامین مالی جمعی در جهان ثبت شد. در سال ۲۰۰۶، اصطلاح تامین مالی جمعی توسط یک کارآفرین به نام مایکل سالیوان مطرح و این روش وارد ادبیات مالی و سرمایهگذاری شد.
در ادامه با تاسیس IndieGeGo و Kickstarter در سالهای ۲۰۰۷ و ۲۰۰۹، فعالیتهای تامین مالی جمعی رونق گرفت و به یک گزینه قابل اتکا در تامین مالی تبدیل شد. در حال حاضر کشورهای آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان و استرالیا به ترتیب بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادهاند. رونق پلتفرمهای آنلاین، پیشرفت فناوری و تکنولوژی و معرفی ظرفیتهای این صنعت به مردم، از عوامل محرک تامین مالی جمعیست.
نمودار زیر اندازه بازار تامین مالی در جهان را نشان میدهد:
در سال ۲۰۲۲، حوزههای مختلف غذا و نوشیدنی (۲۵%)، تکنولوژی (۲۱%)، مدیا (۱۶%)، املاک و بنگاه (۱۵%)و سلامت (۱۳%) به ترتیب بیشترین سهم بازار در تامین مالی جمعی را به خود اختصاص دادند.
نمونههای تامین مالی جمعی در جهان
کیک استارتر، ایندیگوگو، سیدمچ، سید اند اسپارک، استارت انجین و.. از جمله پلتفرمهای پیشرو در صنعت تامین مالی در جهان هستند که در ادامه به معرفی آنها پرداخته میشود:
- کیک استارتر: کیک استارتر پلتفرمیست که در سال ۲۰۰۹ تاسیس شده و بر اساس میزان مشارکت افراد، به آنها پاداش میدهد. این پلتفرم اغلب از پروژههایی حمایت میکند که دارای ایدهای خلاقانه بوده و محصولات یا خدمات قابل عرضهای را بتواند ارائه دهد.
- ایندی گوگو: این پلتفرم در سال ۲۰۰۸ در شهر سانفرانسیسکو آمریکا تاسیس شد و فعالیتهای تامین مالی جمعی خود را محدود به حمایت از پروژههای هنری نمود. یکی از مشخصههای متفاوت این پلتفرم، آن است که به پروژهها این امکان را میدهد چنانچه موفق به جمعآوری میزان نقدینگی مورد هدف خود نشدند؛ از میزان نقدینگی جمع شده استفاده نمایند تا مقداری از پروژه اجرایی شود.
- سیدمچ: شرکت سیدمچ به عنوان رهبر پلتفرمهای تامین مالی جمعی مبتنی بر سهام در کشور آلمان است. این پلتفرم در سال ۲۰۰۹ راهاندازی گردید و با ایجاد ارتباط میان سرمایهگذاران و صاحبان کسبوکار، مجوز خریداری سهام استارتآپ تا مبلغ ۲۵۰ یورو و بیشتر را صادر نمود.
- سید اند اسپارک: پلتفرم سید اند اسپارک، برای تامین مالی فیلمها و برنامههای تلویزیونی راهاندازی شده و از ایدهها و استارتآپهایی که در این حوزه فعالیت میکنند؛ حمایت مینماید. این پلتفرم در سال ۲۰۱۲ در آمریکا تاسیس شده و توانسته شبکهای از فیلمسازان مستقل را پدید آورد و تامین مالی پروژههای آنها را نیز بر عهده گیرد.
- استارت انجین: استارت انجین در سال ۲۰۱۱ میلادی و توسط ران میلر، هاوارد مارکس و کوین اولیری تأسیس شد. این پلتفرم، فرصتی را برای مردم فراهم میکند که بر روی استارتآپهایی که در مراحل اولیه راهاندازی قرار دارند؛ سرمایهگذاری نمایند.